MOORS & McCUMBER – SURVIVAL

Artiest info
Website
facebook
Label: A Little Bit Marvelous / Somewhere To Go Music

James Moors uit Superior, Wisconsin en Kort McCumber uit Gold Hill, Colorado zingen en musiceren intussen al zo’n vijftien jaar samen. Hun sound wordt gekenmerkt door de vocale harmonieën die ze brengen op hun klassieke folkrocksongs en Americana-nummers. Met allerlei levenservaringen aan de basis van hun songteksten weten ze soms de gevoelige snaar bij de luisteraars te raken. Of dat ook zal lukken met de tien liedjes die ze brengen op hun allernieuwste album “Survival” zal de toekomst moeten uitwijzen, maar ons hoeven ze niet meer te overtuigen.

Helemaal nieuw zijn de namen van dit duo niet voor ons bij ‘Rootstime’ want reeds in mei 2008 werd het album “Hush” van James Moors hier onder de loep genomen door mijn toenmalige collega ‘RON’. Hij noemde het toen een rust uitstralende plaat met liefdesliedjes en aangrijpende songteksten die de luisteraar doen zwijgen en luisteren. Ook voor dat 13 jaar geleden verschenen album was de toen ook nog als soloartiest optredende Kort McCumber al van de partij als harmony vocalist en als multi-instrumentalist die geen geheimen heeft voor piano, cello, gitaren, banjo, bouzouki, viool, mandoline, accordeon, basgitaar en mondharmonica.

Met zo’n muzikale vriend kan je naar de oorlog trekken en dat deed James Moors sindsdien dan ook met het duo ‘Moors & McCumber’ waarmee met deze nieuwste plaat “Survival” al hun zevende studioalbum werd opgenomen. Melodieuze liedjes, sterke melodieën en alweer ronduit schitterende samenzang tussen beide muzikanten vormen de basis van dit mooie album. Het begint al meteen met de catchy uptemposong “Lean Into The Light”, gevolgd door de trager gespeelde pianoballad “Better Way”. Dan krijgen we twee van de beste nummers uit deze plaat met het intieme liefdesliedje en single “What Would Love Do Now” en albumtiteltrack “Survival” die u allebei kunt beluisteren op de video’s bij deze recensie.

Voor de opname van deze plaat in de ‘Blue Rock Artist Ranch & Studio’ in Wimberley, Texas werden er door het duo en door producer Patrick Conway nog enkele gastmuzikanten voor een bijdrage in de studio gehaald met Dees Stribling, Erin Ivey en Katie Marie afkomstig uit Austin, Texas en de Ierse muzikanten Tom Delany en ‘The Fiddle Case’. Vooraleer ons verhaal hier af te sluiten willen we u toch ook nog wijzen op enkele muzikale pareltjes van songs die een plaatsje veroverden op “Survival”. De liedjes “Tear Down The Walls”, “There’s Always Something”, het beklijvend mysterieuze “Out To Sea” en het op een vrolijke noot afsluitende uptempoliedje “The Mess We’re In” mogen hier dagelijks door de stereo weerklinken.

‘Moors & McCumber’ zijn het levende bewijs dat één plus één veel meer is dan twee. U zal na beluistering moeten erkennen dat beide muzikanten zo complementair zijn dat je zou willen dat ze elk jaar opnieuw een album zouden creëren waar wij dan zo vaak als mogelijk zouden kunnen van genieten. Dit is prachtwerk dat dezer dagen heel goed van pas komt om onze eigen ‘survival’ in deze pandemietijden wat draaglijker en aangenamer te maken.

(valsam)